Parohia Ghermănești se află în Protopopiatul Ilfov Nord, Biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae”, Parohia Ghermănești se află în partea de Nord a județului Ilfov, din satul Ghermăneşti, comuna Snagov. Ca datare istorică Satul Ghermănești apare ca localitate de sine stătătoare în anul 1925, aparținând în acea vreme comunei Lipia-Bojdani.[1] După aceea, satul Ghermănești a fost alipit comunei Tâncăbești, astăzi localitatea Snagov, care făcea parte din plasa Buftea-Bucoveni a aceluiași județ și era formată din satele Ciofliceni, Ghermănești, Mitropolia, Tâncăbești și Filitis.[2] Întemeierea localității Snagov este strâns legată de construirea mănăstirii Snagov pe ostrovul din nordul lacului Snagov, de către primii voievozi de după Basarab I (1310 – 1352), poate Vladislav I al Ungrovlahiei (1325 – 1377) sau succesorul său Radu I (1377 – 1383). Materialul arheologic studiat, include marturii din epoca bronzului si pana in perioada romana, ceea ce intareste ipoteza unei vietuiri feudale timpurii.
Astfel, primele atestări documentare despre satele Snagovului aparțin secolului al XV-lea, ele fiind dăruite tot în aceeași perioadă Mănăstirii Snagov. Mai precis, cel mai vechi document este datat 7 noiembrie 1428, emis de către Dan al II-lea (1422 – 1426, 1427 – 1431) la Târgoviște, oraș care era în acea vreme capitala Țării Românești. „Drept accea după dăruirea pământului soției mele și doamna mea, am dăruit cu toată cinstea și buna chibzuială Snagovul, cu o bună dragoste împreună cu bălțile și satele Fringhișești și Turbați”. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Tâncăbești, făcea parte din plasa Snagov a județului Ilfov, și era formată din satele Ciofliceni, Izvorani, Tâncăbești-Filitis și Tâncăbești-Mitropolia, având în total 1385 de locuitori și 317 case.[3]
Denumirea de Ghermanesti, vine de la un arendas pe nume Gherman, care avea si mosii in zona.
Parohia Ghermăneşti a devenit de sine stătătoare în anul 1941 prin dezlipirea de la parohia Dobroşeşti de care a aparţinut până în acel an , pr. paroh fiind atunci Ioan Georgescu.
In satul Ghermăneşti a fost construita, in locul unde actualmente este cimitirul parohial, in anul 1790, o biserica mica din bârne de stejar ale carei origini nu se cunosc. Nu avea fresca sau pictura murala, ci numai icoane pictate pe tabla si prinse in cuie de tavanul bisericii care era din scânduri. Deteriorându-se a fost demolata în anul 1950 cu aprobarea Sfintei Arhiepiscopii , cu ordinul 4955/1950.
Stranele candelele si alte obiecte existente în biserica veche s-au donat Bisericii din parohia Baloteşti , satul Preoţeşti, jud. Ilfov. Din materialul rezultat s-a facut clopotniţa din curtea Bisericii noi. Biserica actuala s-a inceput in anul 1928 iniţiatori si truditori fiind Zaharia Preoţescu şi Teodor Preoţescu cantareţul Bisericii şi s-a terminat si sfinţit în 1945. S-a început construcţia în timpul preotului Tiberiu Rapeanu şi s-a continuat sub preotul Ioan Georgescu ambii fiind preoţi la Dobroşeşti de care depindea satul Ghermăneşti.
In anul 1941 când preotul Ionescu P. Petre a fost numit preotul parohiei Ghermăneşti , Biserica actuala se găsea in următorul stadiu : era numai tencuita pe dinafară. Prin truda preotului Ionescu P. Petre si a cantăreţului bisericesc Teodor Ionescu Preoţescu, tatăl preotului , înconjuraţi de un comitet de enoriaşi in frunte cu epitropul Vasile I. Andrei si cu domnul Marin B. si soţia sa Dumitra B. s-a tencuit si în interior , s-au făcut scările şi catapeteasma din zid. Prin bunavoinţa domnului Ivan Prodanov din Bucureşti s-a facut pe cheltuiala dânsului pictura, legarea la reţeaua electrică şi tot mobilierul precum si icoanele mari argintate şi policandrul ; dânsul fiind socotit pe bună dreptate unul dintre ctitorii Bisericii.
Biserica este zidită din caramidă presată cu fundaţie de beton. Este construită în satul Ghermaneşti la 100m de malul lacului Snagov. Orice vizitator al lacului Snagov vede si admiră impunatoarea siluetă a Bisericii din Ghermaneşti asezată la loc de frunte, troneaza si vegheaza liniştea si partea dimprejur. Este de tipul D1 cu trei turle. Pictura este in tempera pictată în 1944 de pictorul Teodorescu Romanati în stilul bizantin. Multe din componentele bisericii vechi, din lemn, au fost folosite la ridicarea noului lacas de cult si de aceea, Biserica actuala este declarata monument istoric de clasa B rurala, fiind inscrisa in Lista Monumentelor Istorice 2015 la pozitia 626.
În anul 1990 preotul Ionescu Petre s-a pensionat şi in locul său a venit prin transfer din parohia Poienarii Ralii , jud. Prahova ginerele acestuia , preotul Zaharia Răducan. Acesta a continuat munca bunicilor si parinţilor sai la ctitoria acestei Biserici realizand urmatoarele lucrări:
In anul 2015 preotul Zaharia Raducan a iesit la pensie si in locul acestuia a fost investit paroh, coslujitorul, preotul Iarinca Alexandru. Acesta a desfasurat urmatoarele activitati :
În anul 2014 a fost inființat Serviciul de Tineret al Parohiei Ghermșnești. Multe activitati au fost realizate cu diferite ocazii : Paste, Craciun, 1 Iunie, inceput de an scolar. Excursii la munte in anul 2017, la mare in 2018, mese calde, Campania de la Valea Plopului.
Meditatii gratuite din anul 2017 la 6 materii : romana, matematica, engleza, franceza, spaniola, informatica si atelier de pictura si creatie.
Campanie cu sandvisuri zilnic ptr 39 de copii.
În anul 2019 a venit prin transfer de la Parohia Suditi in postul de preot coslujitor preotul Stefan Dan Marian, care a desfasurat urmatoarele activitati :
Proiecte in derulare:
Pr. Paroh Alexandru Iarinca
Telefon: 0742.030.856
Pr. Coslujitor Dan – Marian Ștefan
Telefon: 0764.906.644
|
0742.030.856, 0764.906.644